Bean to bar : duurzame chocolade, met respect voor de unieke smaken van cacaobonen. Caroline et Nicolas – Mi Joya

In een paar woorden, wie ben jij?

We zijn een gepassioneerd stel. Onze wederzijdse belangstelling voor de fijne keuken en het hotelwezen heeft geleid tot een echte passie voor chocolade. En toen we voor het eerst een cacaoplantage in Mexico bezochten, was het liefde op het eerste gezicht!

 

Wanneer en hoe ben je aan chocolade gekomen?

Caroline - Na mijn studie hotelmanagement in Namen zocht ik een baan in de voedingsindustrie, waar ik zoveel mogelijk talen kon oefenen. Zo begon ik mijn chocoladecarrière in 2002 met de verkoop van pralines in Galler bij de Grote Markt in Brussel.

Nicolas - Omdat ik me niet op mijn plaats voelde in mijn administratieve baan, heb ik in 2009 en 2010 avondlessen gevolgd als chocolatier bij Syntra. Daar heb ik geleerd hoe ik met chocolade moet werken. Maar tijdens een bezoek aan de cacaoplantages begreep ik wat ik echt wilde: mijn eigen chocolade maken!

 

Wat maakt je kunst uniek? Wat is de "bean-to Bar"?

De Bean-to-Bar is een concept dat elke chocolade uniek maakt. Elke chocolade zal inderdaad anders zijn door de knowhow van de cacaoplanter, dan door de manier waarop de chocolatier deze bonen zal bewerken: roosteren, malen, concheren,...

Afbeelding
plantation chocolat Mexique

 

Wat zijn de bijzonderheden van een Belgische ambachtelijke chocolatier voor u?

In de eerste plaats heeft de Belgische ambachtelijke chocolatier een lange traditie achter de rug. De Belgische praline is over de hele wereld bekend, dankzij de knowhow die van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Maar het is noodzakelijk om de ambachtelijke chocolatier te onderscheiden van de Belgische chocolatier. Als de eerste een kunstenaar is, is de tweede eerder een gewaagde technicus. Deze laatste heeft de reputatie van de Belgische chocolademaker nog niet kunnen evenaren en moet zich elke dag bewijzen om zijn plaats in de wereld van de chocolade te verdienen.

 

P. Marcolini neemt u mee terug in het zeer kleine team van de nieuwe generatie chocolatiers in België. Wat betekent dit voor jou?

Het is een grote eer voor Pierre Marcolini om ons terug te brengen in de nieuwe generatie Belgische chocolatiers. Deelnemen aan het schrijven van zijn boek was een geweldige ervaring! En weten dat je wordt gesteund door de "grote namen" van de Belgische chocolade is zeer motiverend.

 

Wat betekent surrealisme voor jou?

Surrealisme is voor ons een artistieke stroming die ruimte laat voor dromen en fantasie en ingaat tegen de vooraf vastgestelde regels.

 

Als we uitgaan van de definitie van R. Magritte die zegt dat "surrealistisch zijn betekent dat we de déjà vu uit de geest moeten verbannen en het nog niet geziene moeten zoeken". Denkt u dat u surrealistisch bent? 

Over die kant van ons vak hebben we nooit nagedacht, maar dat is een beetje zo... Als we redelijk waren geweest, hadden we pralines gemaakt zoals veel chocolademakers in België. Maar ja, we hebben besloten om het avontuur van de Bean-to-Bar aan te gaan en "op zoek te gaan naar de (chocolade) die we nog niet gezien hebben". Het was riskant, maar het was duidelijk het risico waard, als je denkt dat elk van onze chocolaatjes een uniek stuk is.

 

Wat vind je leuk in België dat je nergens anders kunt vinden?

Caroline - Ik hou van België vanwege de culturele diversiteit en de openheid. Ik woon al 10 jaar in Tervuren en werk er de laatste 4 jaar fulltime, ik wrijf met mensen met een heel andere achtergrond en wat me vaak opvalt is hun gebrek aan oordeelsvermogen ten opzichte van anderen.

Nicolas. - Mijn familie, zonder aarzeling. Ik ben iemand die omringd moet worden door mijn geliefden, ze geven me de kracht om mijn passie na te streven ondanks de momenten van twijfel of de moeilijkheden die een zelfstandig persoon ervaart.