In de wereld van de fotografie onderscheiden sommige kunstenaarsechtparen zich door hun creatieve band en gedeelde visie. Dat is het geval met Benoît Feron en Anne-Françoise Tasnier, een duo van Belgische fotografen wiens gezamenlijke werk een diepe bewondering weerspiegelt voor de diversiteit van de aarde en haar bewoners.
Benoît Feron, een onvermoeibare reiziger al meer dan twee decennia, heeft zich toegewijd aan het vastleggen van de essentie van de mensheid door zijn lens. Zijn verkenning van verschillende menselijke "etniciteiten" heeft hem door de fascinerende landen van de Riftvallei geleid, waar hij de grote stammen die daar wonen heeft vereeuwigd. Zijn portfolio is rijk aan opvallende portretten, die de rijkdom en eigenaardigheid van de ontmoette volkeren benadrukken. Onder zijn opmerkelijke werken vallen "Portretten van de Rift" (2016) en "Reizen" (2021), waarbij de laatste wordt ondersteund door TMB, en zo een boeiende duik biedt in zijn tijdloze ontmoetingen. Zijn werk, gekenmerkt door een onvermoeibare zoektocht naar authenticiteit, weerspiegelt een fascinatie voor de culturele en menselijke diversiteit die onze wereld kenmerkt.
Anne-Françoise Tasnier brengt daarentegen aan deze samenwerking een bijzondere gevoeligheid mee, gevormd door haar achtergrond in fotografie en politicologie. Haar blik wordt gevoed door de invloed van de geschiedenis op ons hedendaagse bewustzijn, een reflectie die ze verkent door haar reizen en ontmoetingen. Haar fotografische benadering is diep introspectief, waarbij ze probeert de essentie vast te leggen van wat haar raakt. Ze vindt in de natuur, haar fauna en flora, evenals in menselijke interacties, een oneindige bron van inspiratie en mysterie.
Samen delen Benoît en Anne-Françoise een allesverslindende passie voor natuurfotografie, met name in Afrika. Hun samenwerking heeft hen naar vele landen gebracht, van de majestueuze savanne van Kenia tot de woestijnvlaktes van Namibië, door de jungles van Benin en de uitgestrekte vlaktes van Botswana. Hun gezamenlijke werk getuigt van hun toewijding om een stem te geven aan de natuur en de volkeren die haar hoeders zijn, via aangrijpende documentaires en innovatieve projecten.
Een van hun meest opmerkelijke prestaties is het fotoboek "Mundari: Reis naar het hart van de vee-kampen in Zuid-Soedan," het resultaat van hun nauwe samenwerking en onderdompeling in deze weinig bekende wereld. Maar hun creativiteit houdt daar niet op: met "Sense of Nature," een project dat een abstracte visie op de natuur verkent, verleggen ze de grenzen van de fotografische kunst, en bieden ze een origineel en meeslepend perspectief op onze omgeving.
Elke compositie bestaat uit verschillende afzonderlijke verticale elementen, elk met een afmeting van 20cm x 80cm. De originaliteit van het concept is dat het uw muur is die dient als passe-partout. De verticale elementen zijn gemaakt van halfglanzend Chromalux, een ultralicht en zeer duurzaam aluminium substraat dat zeer eenvoudige installatie mogelijk maakt op verschillende locaties (zelfs buiten). Elke compositie is gesigneerd en genummerd, beperkt tot 15 exemplaren.
Naast hun artistieke werk zijn Benoît en Anne-Françoise ook gepassioneerde educatoren, die regelmatig fotografieworkshops organiseren in Afrika en daarbuiten. Hun verlangen om hun kennis en liefde voor fotografie te delen is een getuigenis van hun toewijding aan deze kunstvorm, maar ook aan het behoud van onze planeet en haar diversiteit.
Samen vormen Benoît Feron en Anne-Françoise Tasnier een onmisbaar duo in de wereld van de fotografie, waarbij ze hun talenten en passies bundelen om de schoonheid van de wereld in al haar vormen vast te leggen, en ons uitnodigen om voorbij de lens te kijken om de ware essentie van onze menselijkheid te ontdekken.