Beverley Johnson : Surrealisme opent ons voor magie, fantasie en dromen

In een paar woorden, wie bent u?

Ik ben een Brits/Belgische schilder en fotograaf. Ik ben opgegroeid in Engeland, maar woon en werk nu in Tervuren, België. Mijn proces begint wanneer ik ga wandelen met mijn fototoestel, op zoek naar mooie en intrigerende motieven. Ik zoek inspiratie op onverwachte plaatsen, zoals de manier waarop verf van een muur of deur is afgebladderd, of de patronen in de bast van een boom, of in de resten van posters op een prikbord. Sommige van deze foto's werken op zichzelf, terwijl andere als uitgangspunt dienen voor schilderijen.

 

Wanneer en hoe bent u in uw kunst terecht gekomen? 

Als kind tekende ik graag, en op de basisschool was kunst mijn favoriete vak. De lessen waren in een enorme schuur vol poederverf, klei, inkt, krijtjes en papier. We hadden een zeer inspirerende lerares die vrolijk en bemoedigend was.

Op de middelbare school werden we aangemoedigd om ons op academische vakken te richten en ik ging Frans en Duits studeren aan de universiteit. Daarna werkte ik als journaliste in Londen en in 1989 verhuisde ik met mijn man naar België. Pas toen ons jongste kind werd geboren, herontdekte ik mijn passie voor kunst. 

Ik vond een kunstacademie in Overijse, Beeldende Kunst Overijse (BKO) genaamd. Hier waren de docenten toegewijd om het beste in hun studenten naar boven te halen. De lessen waren uitdagend en stimulerend en brachten mijn werk op een veel hoger niveau. Ik studeerde tekenen, schilderen en fotografie aan de BKO en eindigde met een tweejarige specialisatie in schilderen.

 

Wat levert deze discipline u op? 

Enorm veel plezier. Ik hou van het hele proces, van het vinden van inspirerende foto's tot het kiezen van doeken, het mengen van verfkleuren en het spelen met verschillende media en penseelstreken tot ik een mooi schilderij heb. 

Het heeft me ook een leuke manier gegeven om in contact te komen met andere mensen. Ik ga graag met vrienden naar tentoonstellingen en galerieën en nodig mensen uit in mijn atelier om mijn kunstwerken te delen.

 

Wat maakt uw kunst uniek? 

Elk van mijn schilderijen is een ontdekkingsreis. Elke dag ga ik naar het atelier om een nieuwe stap op die reis te zetten. Soms zie ik het pad duidelijk, maar soms voelt het alsof ik de verkeerde richting op ben gegaan. Alleen door te beginnen met schilderen vind ik mijn weg. Elke nieuwe wending op het pad voegt diepte toe aan het schilderij - nieuwe texturen, nieuwe collage, nieuwe penseelstreken of drukgebieden. Zelfs schilderijen die eindigen met een eenvoudige compositie hebben vele rijke lagen onder zich. Deze verkenning maakt elk van mijn schilderijen uniek, zelfs binnen mijn eigen oeuvre.

 

Wat zijn volgens u de belangrijke eigenschappen van een kunstenaar? 

Creativiteit en een verlangen om jezelf visueel uit te drukken, samen met interesse in het oplossen van problemen. Je moet trouw zijn aan jezelf en vertrouwen op je instincten. Doorzettingsvermogen, toewijding en durf zijn van vitaal belang. Tot slot helpt het als je verliefd bent op wat je doet en plezier hebt in je werk.

 

Wat zijn volgens u de kenmerken van een Belgische kunstenaar?

Een Belgische kunstenaar heeft een enorme vrijheid om te werken op een manier die hij of zij verkiest. Vandaag wordt er in België een enorme verscheidenheid aan kunstwerken gemaakt, van sculpturen gemaakt met licht tot graffiti, video, fotografie en conceptuele kunst, maar ook meer traditionele media zoals schilderkunst. Belgische kunstenaars kunnen zich laten inspireren door de monumentale vliegmachines van Panamarenko of de speelse schilderijen van Magritte. Een Belgische kunstenaar heeft visie en durf. Hun werk is origineel tot op het excentrieke af, zelfs een beetje gek.

 

Als we uitgaan van de definitie van R. Magritte die zegt dat "surrealist zijn is het reeds geziene uit de geest bannen en het nog niet geziene zoeken", dan zit je midden in het surrealisme.  Wat is surrealisme voor jou?

Voor mij gaat surrealisme over dingen anders zien, plezier hebben en speels omgaan met ideeën. Het gaat over het zien van poëzie in alledaagse voorwerpen. In mijn eigen werk zou het kunnen gaan over het vinden van schoonheid in oude, vuile ramen, of in de manier waarop houtworm zich door een oude houten deur heeft gegraven.

 

Waarom is het surrealisme belangrijk? 

Surrealisme nodigt ons uit om nieuwe manieren van denken te verkennen. Het opent ons voor magie, fantasie en dromen. Wanneer we het moeilijk hebben of geconfronteerd worden met beelden van oorlog, armoede en milieuvernietiging, is het verheffend om eraan herinnerd te worden dat er ook schoonheid en magie in de wereld is.

 

Wat bevalt u in België dat u nergens anders vindt?

Zoveel dingen: de elegante lijnen van Art Nouveau-gebouwen; handgemaakte chocolade; het museum van de Fondation Folon in Chateau de la Hulpe; alle verschillende talen en culturen; het park van Tervuren, waar ik graag wandel en foto's van de bomen maak; het weer - veel regen betekent dat het goed is om binnen te blijven en je fantasie te gebruiken; en de Mannekin Pis, dat zo'n subversief, leuk klein embleem is.