Christian Dugardeyn : een zachte mix van abstract en figuratief

In een paar woorden, Christian, wie ben jij?

Ik ben een Belgische kunstenaar geboren in Brussel in 1963.

Ik kan mezelf omschrijven als een kunstenaar van “emotion” en vrije expressie, die behoort tot " figurabstraction brute".

Na een essentiële passage door de Schone Kunsten, moest ik mezelf emanciperen van de aangeleerde artistieke technieken en mijn instinctieve emoties laten (her)uitspreken.

Ik schilder en beeldhouw visceraal, in een staat van regressie, in de marge van hedendaagse artistieke stromingen.

Ik laat mijn emoties de vrije loop door verschillende technieken, tekenen, schilderen en beeldhouwen blijven mijn favoriete mediums.

Primitieve kunsten, Afrikaanse kunst, Oceanische kunst, Indiaanse kunst, art brut, kinderkunst hebben een sterke impact op mij gehad. Daar vind ik mijn roots.

 

Wanneer en hoe ben je begonnen met kunst?

Als kind voelde ik me al aangetrokken tot kunst. Onvermoeibaar tekende en schilderde ik en gebruikte alles wat voorhanden was om mijn doel te bereiken.

Daarna volgde ik de cursussen aan de Beaux-Arts in Brussel en toen de technische principes waren verworven, haastte ik me om ze af te leren.

Tentoonstellingen van Dubuffet en Chaissac zullen voor mij grote openbaringen zijn en zullen mij overbrengen wat voor mij nog steeds een van de basisprincipes van mijn artistieke benadering is: spontaniteit en instinct.

Gedurende 30 jaar voedde ik me met neo-expressionistisme, “art brut”, primitieve kunst, kinderkunst.

 

Wat brengt deze discipline jou?

Kunst is mijn hele leven. Ik denk, ik zie, ik hoor de hele tijd "kunst".

De momenten in min loft zijn voor mij een middel tot regressie en terugblik. Het lukt me om mezelf leeg te maken.

Het thema dat ik onvermoeibaar behandel is de mens die in alle staten probeert te begrijpen en ik weet dat het een eindeloos werk is, maar het is juist deze oneindigheid die me geruststelt en me vertelt dat de weg nog lang is.

 

Wat maakt jouw kunst uniek?

Mijn kunstwerk is uniek omdat elk kunstwerk echt uniek is. Ik maak geen kunstwerk in meerdere exemplaren.

Bovendien denk ik dat het uniek is omdat het instinctief, spontaan, gebarend en dringend is, wat het STERK maakt. Elk kunstwerk is een deel van mij, een deel van mijn ziel dat ik lever op het moment dat ik het creëer.

Ten slotte is het huidige resultaat van mijn werk, dat bestaat uit een mix van abstractie en figuratie, relatief uniek.

Afbeelding
peinture abstraite et figurative de christian dugardeyn

Wat zijn volgens jou de belangrijkste eigenschappen voor een kunstenaar?

Een van de belangrijke kwaliteiten die een kunstenaar moet bezitten, naast de technische kwaliteit, zijn nieuwsgierigheid, zijn poëzie, is het vermogen om het oog van de toeschouwer te onderscheppen, hem tot een reflectie te leiden, zonder zijn medeweten, om zijn kwaliteit als mens in twijfel te trekken.

Het werk van een kunstenaar moet spiegels zijn. Spiegels van onze menselijkheid, ons geheugen, onze ijdelheden, onze gebreken en onze breuken.

Als het me lukt om iemand uit te dagen door de uitstraling van een van mijn kunstwerken en ze te betrekken bij een reflectieproces, dan heb ik gewonnen!

Een andere kwaliteit is voor mij jezelf blijven, je eigen “schrijven” hebben en werken met al je energie en lef.

 

Wat zijn voor jou de bijzonderheden van een Belgische kunstenaar?

Belg zijn is al een bijzonderheid op zich, de geschiedenis heeft dit land gemaakt tot wat het is met de verplichting om "Belgische stijl" compromissen te sluiten tussen veel verschillende meningen. Hierdoor ontstond een bepaalde Belgische houding, anders dan andere Europeanen. Bescheiden, zonder zichzelf altijd al te serieus te nemen, een goed ontwikkelde zelfspot, anders zijn, een beetje gek, eigenzinnig, maar toch coherent blijvend, openstaan ​​voor elke vorm van artistieke invloeden.

 

 

Als we uitgaan van de definitie van R. Magritte die zegt dat "surrealistisch zijn betekent het reeds geziene uit de geest bannen en het nog niet geziene zoeken", dan ben je in volledig surrealisme. Wat is surrealisme voor jou?

Het antwoord ligt deels in de vorige vraag.

De definitie van Magritte past goed bij mij, het is experimenteren, paden van artistieke ontwikkeling te zoeken die ander werk opleveren, nieuwe paden in zijn werk te ontwikkelen door middel van onderzoek, fouten en ongelukken en zo je eigen “schrijven” vinden en toch jezelf blijven.

 

Waarom is surrealisme belangrijk?

Zoals ik net zei, onderscheidt dit Belgische surrealisme ons van anderen en op een zeer positieve manier, denk ik. Deze overblijfselen van het surrealisme van Magritte zijn uiteindelijk in onze genen en onze manier van kijken naar de wereld We mogen er trots op kunnen zijn om ons Belg te voelen.

 

 

Wat vind je leuk in België dat je nergens anders vindt?

Het antwoord ligt in de vorige vragen. Zoek goed!

Afbeelding
peintre christian dugardeyn duga photo profil