BrieucC. De kunst van beweging en licht.

In een paar woorden, wie bent u?

Geboren in 1976, mijn artiestennaam is BrieucC. Ik ben gepassioneerd en aangetrokken door beweging en licht. Ik had het geluk een moeder te hebben die me in mijn jeugd liet kennismaken met tekenen en schilderen. En een vader met een strenge, logische en bedachtzame geest die me leerde wat goed werk betekent. Je zou kunnen zeggen dat ik beide heb!

 

Wanneer en hoe ben u in uw kunst terecht gekomen?

In 2014 maakte ik een werkstuk dat ik al jaren wilde maken. Het was een deur en bevatte voor het eerst licht. Ik maakte een radicale verandering in mijn leven, sindsdien wijd ik me volledig aan de ontwikkeling van mijn kunst, voortdurend op zoek naar manieren om haar te laten evolueren.

 

Wat levert deze discipline u op?

Mijn werk geeft me het plezier om te creëren, om elke dag vooruit te gaan in wat ik doe. Het creatieve proces stimuleert me voortdurend en houdt nooit op. Het is heel opwindend!

 

Wat maakt uw kunst uniek?

Mijn kunst is vrij ongewoon, want tot nu toe heb ik nog niemand kinetische kunst zien benaderen zoals ik dat doe in de vorm van schuine sneden. Ik werk al jaren aan het verbeteren van de visuele effecten die ik voorstel. Werk aan de beweging zelf en in interactie met de toeschouwer, maar werk ook aan de chromatische compositie van de achtergronden die bepaalde optische werken op de achtergrond vormen. Ik heb wiskunde gebruikt en ik bereid mijn projecten voor op de computer om mijn werk te vergemakkelijken.

 

Wat zijn volgens u de belangrijke eigenschappen van een kunstenaar?

Ik denk dat de kwaliteiten van de kunstenaar in de eerste plaats bestaan uit vertrouwen in zichzelf, altijd vooruitgaan, zoeken, zich openstellen, doorzetten en tenslotte durven!

 

Afbeelding
BrieucC. Kinetic art, optical art, light art, visual art . atelier

 

Wat zijn volgens u de kenmerken van een Belgische kunstenaar?

Ik denk niet dat Belgische artiesten erg verschillen van andere artiesten. Alle artiesten hebben hetzelfde verlangen om te creëren, om iets uit te drukken. Ik zou dus zeggen dat de bijzonderheid van de Belgische kunstenaar erin bestaat dat hij het geluk had geboren te zijn in België, een klein en aandoenlijk land, vol contrasten en compromissen.

 

 

 

 

 

 

Als we uitgaan van de definitie van R. Magritte die zegt dat "surrealist zijn is het reeds geziene uit de geest bannen en het nog niet geziene zoeken", dan zit je midden in het surrealisme.  Wat is surrealisme voor jou?

Voor mij is surrealisme de uitdrukking van iets onconventioneels, dat bijgevolg uitnodigt tot een totaal vrije manier van kijken bij de interpretatie ervan. Ik hoorde ooit deze amusante anekdote: op een dag vroeg de vrouw van René Magritte hem wat hij met zijn schilderijen bedoelde. Hij antwoordde dat hij het niet wist en dat het hem niet kon schelen omdat de kunstcritici er zeker een verklaring voor zouden vinden!

 

Waarom is het surrealisme belangrijk?

Omdat het niet gebaseerd is op iets absoluut objectiefs en de toeschouwer niet bevriest in een bepaalde positie. De geest is vrij, hij kan wegvliegen, reizen en op zijn beurt creëren... Het is een soort wandeling van de verbeelding, een broodnodige zuurstofbel in een wereld die soms wat te rigide is.

 

Wat bevalt u in België dat u nergens anders vindt?

Frietjes en poulycrock met Andalusische saus, samurai, dallas... ongelooflijke soorten bier... Het zijn plaatsen, symbolen, accenten, persoonlijkheden, landschappen, folklore, ... die België maken tot wat het is en waarom we eraan gehecht zijn.